Wazir Shafiq
ok pe pendapat korang pasal skolah??n apa lak pendapat korang pasal U??
masing-masing de pendapat sendirikan..ak ingat lagi..dulu waktu kecik ak bercita-cita nak masuk ke U..rasanya sume pon de rasa cam tu kan??yerla biler da bercita-cita tu mesti nak berusaha kan?(walaupon time skolah dulu ak takderla serajin mana pon..banyak men jerk daripada blaja..zaman remaja..hehe =p) tapi waktu skolah dulu memang de simpan angan-anganla nak rasa kehidupan U tu..yerla slalunya dengar orang bercerita..nak gak rasa camner keadaan tu kan..lepas taun 2005..berakhirnya SPM ak ketika tu..walaupon keputusan tak se'gah' ne..tapi alhamdulillah..ak di beri rezeki untuk sambung blaja ke UTM Kuala Lumpur..Diploma kejuruteraan awam..waktu mula-mula dapat tawaran tu rasa seronok giler..yerla angan-angan akhirnya jadi KENYATAAN.. =) dapat gak masuk U..yeay!! rasa seronok tu memang tak dapat di gambarkan (walaupon tak tau pe course yang di tawarkan..susah ker senang..selamber jerk redah..hehe) so bermula kehidupan ak sebagai student U..nak di cerita..waktu pendaftaran tu mak ayah ak g antar ak ke KL..setibanya ak kat sana..memang mata tak berkelip2..dalam ati cakap..'ni la tempat yang bakal ak duduk selama ak blaja nanti.. =)' so berlaku la proses orientasi dan sebagainya..waktu semester pertama ak kat sana ak rasa banyak main..yerla CULTURE SHOCK..hehe..ne taknya sebelum ni blaja sekolah menengah harian jerk (ak xderla sehebat ne.. =p coz dulu malas nak blaja) then suddenly masuk U..so banyak gaya hidup kene ubah..kene blaja camner nak study ikut masa n jadual..kene blaja tepati masa masuk dewan kuliah..kene blaja cara nak wat short note..macam2la..masa semester pertama tu ak terbawa-bawa cara waktu ak di sekolah menengah dulu..banyak main..n akhirnya padan muke ak..dapat result takderla setinggi ne..masuk jerk semester 2 ak TEKAD nak blaja bersungguh-sungguh (da terhantuk barulah terngadah..besela tu..so ngan jadi cam ak.. =)) then ak teruskan usaha ak untuk semester yang seterusnya..BETUL! memang pada mulanya rasa seronok sangat kat U..yerla macam2 benda baru yang di belajar..tapi biler da lama..rasa tu bese jerk..rasa SERONOK yang ak bayangkan n angan2kan dulu bertukar menjadi rasa biasa jerk..yerla da sesuaikan diri ngan tempat tu kan..yup! memang ramai KAWAN baru yang ak kenal..baik CHINESE, INDIAN n lain2..n banyak gak yang kita blaja tentang cara pembelajaran yang baik..tapi bagi ak now ni..SKOLAH maupun U sama jerk..bila kita da masuk U ni teringat lak kenangan kita waktu skolah dulu..rasa sronok pon de.. =) sebenarnya tempat kita blaja..tak penting..mana-mana jerk tak kisah( s long ngan atas pokok, dalam jamban..n len2 tempat yang tak sesuaila..means institusi pengajian.. =))tapi camner kita berusaha untuk capai yang kita cita-citakan tu penting.. kalau kita nak capai cita-cita kita..kita mesti kuat berusaha..n cara pembelajaran kita pon mesti kena betul..bak kata orang 'study SMART not study HARD'..so bagi ak kehidupan di skolah n U dua2 de keistimewaan masing2..masing2 mengamit memori yang tak mungkin lupus dari PEMIKIRAN kita.. =)

so sesiapa yang nak kongsi kenangan o pendapat korang le la tinggalkan komen korang di bawah..sharing is caring.. =p





edit post
Reaksi: 
0 Responses