Wazir Shafiq
Korang biasa ternampak kan..keje2 kat tapak pembinaan..ala yang bina2 rumah tu..de bina rumah setingkat..rumah dua tingkat..banglo dan macam2 lagi la..korang rasa la kan..pada pendapat korang..dalam sesuatu pembinaan tu..komponen pe yang paling susah nak wat bagi sesuatu rumah..tiangnya ka?rasuk(beam)nya ka?atapnya ka? cer teka..cer teka.. =p ok2la..ni nak kongsi ngan korang ni..petang tadi ak g SITE..kne wat inspection kat situ..kebetulan tim tu pekerja tapak pembinaan tu..de orang bangla, myanmar, indon n len2 ngah wat struktu tangga untuk rumah dua tingkat..ak pon jadi interestingla..yerla dapat blaja benda baru ri ni..jarang dapat tengok tu.. =) ok la..sebelum tu ak terangkan kat korang dulu ea..tangga kat umah tu sebenarnya kalau nak mudah..le di buat di kilang..dan di pasang kat SITE..namanya PRECAST staircase (tak taula betul or tak ak eja tangga tu..hehe..ngan mare =p) so senang sikit keje camtu..tapi nak di jadikan citer..untuk pembinaan rumah dua tingkat ni ak prasan dia wat kat SITE..means dia wat formwork (acuan untuk konkrit supaya le bentuk jadi tangga) then baru tuang konkrit dalam tu..tapi keje ni leceh sikit..yang mana perlukan tenaga buruh sepenuhnya..huh!kesian ak tengok workers kat sana..punyala susah nak wat tangga tu tau..lepas meke tuang konkrit dalam formwork tu..meke kene ratakan supaya tangga tu nampak cantik..kadang de lebihan konkrit yang terkeluar daripada formwork tu..so meke kenala masukkan semula lebihan tu dalam FORMWORK..ak tengok pon letih..pe ntah lagi wat..wuish..dasat tu pekerja kat site tu..ak salute la meke tu..da banyak PENGALAMAN katakan..walaupun susah..tapi meke dapat siapkan ngan bek..respect..respect.. =) ak ingat lagi..waktu kecik ak suke men kat tangga tu..korang de pengalaman sama tak??ker ak sorang yang pelik..hehe..berbalik citer tadi..men tak TANGGA tu, seronok turun naik, turun naik..tapi tak pernah pon fikir camner tangga tu di wat (pe da..memangla tak piki..da tim tu kecik lagi..tau men jerla..pe da..hehe =p) tu la pengalaman baru ak ri ni..

satu lagi nak cite..waktu rehat kat sana tu..de la sorang pekerja myanmar ni datang..sembang2..then tiba2 dia hulurkan makanan (roll KEK APPOLO tu) mule2 ak, am, farha n ting (member satu tempat keje) segan nak amik..yerla kami pon paham dia orang susah..but dia suh amik gak..dia kata ngan malu2..makanan..dia kete amik n makan..last2 kami pon amik..tak sume pekerja kat site tu tak ok..de jerk yang ok.. =) so dapatla rezeki makan kek free tu..hehe




so END OF STORY~~ if de pe2 lagi..nanti ak kongsi ngan korang ea..bagi sesiapa yang de pengalaman nak di kongsikan berkenaan latihan industri korang..le kongsikan kat sini..ngan MALU2.. =)


edit post
Reaksi: 
0 Responses