Wazir Shafiq
ok pe pendapat korang pasal skolah??n apa lak pendapat korang pasal U??
masing-masing de pendapat sendirikan..ak ingat lagi..dulu waktu kecik ak bercita-cita nak masuk ke U..rasanya sume pon de rasa cam tu kan??yerla biler da bercita-cita tu mesti nak berusaha kan?(walaupon time skolah dulu ak takderla serajin mana pon..banyak men jerk daripada blaja..zaman remaja..hehe =p) tapi waktu skolah dulu memang de simpan angan-anganla nak rasa kehidupan U tu..yerla slalunya dengar orang bercerita..nak gak rasa camner keadaan tu kan..lepas taun 2005..berakhirnya SPM ak ketika tu..walaupon keputusan tak se'gah' ne..tapi alhamdulillah..ak di beri rezeki untuk sambung blaja ke UTM Kuala Lumpur..Diploma kejuruteraan awam..waktu mula-mula dapat tawaran tu rasa seronok giler..yerla angan-angan akhirnya jadi KENYATAAN.. =) dapat gak masuk U..yeay!! rasa seronok tu memang tak dapat di gambarkan (walaupon tak tau pe course yang di tawarkan..susah ker senang..selamber jerk redah..hehe) so bermula kehidupan ak sebagai student U..nak di cerita..waktu pendaftaran tu mak ayah ak g antar ak ke KL..setibanya ak kat sana..memang mata tak berkelip2..dalam ati cakap..'ni la tempat yang bakal ak duduk selama ak blaja nanti.. =)' so berlaku la proses orientasi dan sebagainya..waktu semester pertama ak kat sana ak rasa banyak main..yerla CULTURE SHOCK..hehe..ne taknya sebelum ni blaja sekolah menengah harian jerk (ak xderla sehebat ne.. =p coz dulu malas nak blaja) then suddenly masuk U..so banyak gaya hidup kene ubah..kene blaja camner nak study ikut masa n jadual..kene blaja tepati masa masuk dewan kuliah..kene blaja cara nak wat short note..macam2la..masa semester pertama tu ak terbawa-bawa cara waktu ak di sekolah menengah dulu..banyak main..n akhirnya padan muke ak..dapat result takderla setinggi ne..masuk jerk semester 2 ak TEKAD nak blaja bersungguh-sungguh (da terhantuk barulah terngadah..besela tu..so ngan jadi cam ak.. =)) then ak teruskan usaha ak untuk semester yang seterusnya..BETUL! memang pada mulanya rasa seronok sangat kat U..yerla macam2 benda baru yang di belajar..tapi biler da lama..rasa tu bese jerk..rasa SERONOK yang ak bayangkan n angan2kan dulu bertukar menjadi rasa biasa jerk..yerla da sesuaikan diri ngan tempat tu kan..yup! memang ramai KAWAN baru yang ak kenal..baik CHINESE, INDIAN n lain2..n banyak gak yang kita blaja tentang cara pembelajaran yang baik..tapi bagi ak now ni..SKOLAH maupun U sama jerk..bila kita da masuk U ni teringat lak kenangan kita waktu skolah dulu..rasa sronok pon de.. =) sebenarnya tempat kita blaja..tak penting..mana-mana jerk tak kisah( s long ngan atas pokok, dalam jamban..n len2 tempat yang tak sesuaila..means institusi pengajian.. =))tapi camner kita berusaha untuk capai yang kita cita-citakan tu penting.. kalau kita nak capai cita-cita kita..kita mesti kuat berusaha..n cara pembelajaran kita pon mesti kena betul..bak kata orang 'study SMART not study HARD'..so bagi ak kehidupan di skolah n U dua2 de keistimewaan masing2..masing2 mengamit memori yang tak mungkin lupus dari PEMIKIRAN kita.. =)

so sesiapa yang nak kongsi kenangan o pendapat korang le la tinggalkan komen korang di bawah..sharing is caring.. =p





0 Komen | edit post
Reaksi: 
Wazir Shafiq
Korang biasa ternampak kan..keje2 kat tapak pembinaan..ala yang bina2 rumah tu..de bina rumah setingkat..rumah dua tingkat..banglo dan macam2 lagi la..korang rasa la kan..pada pendapat korang..dalam sesuatu pembinaan tu..komponen pe yang paling susah nak wat bagi sesuatu rumah..tiangnya ka?rasuk(beam)nya ka?atapnya ka? cer teka..cer teka.. =p ok2la..ni nak kongsi ngan korang ni..petang tadi ak g SITE..kne wat inspection kat situ..kebetulan tim tu pekerja tapak pembinaan tu..de orang bangla, myanmar, indon n len2 ngah wat struktu tangga untuk rumah dua tingkat..ak pon jadi interestingla..yerla dapat blaja benda baru ri ni..jarang dapat tengok tu.. =) ok la..sebelum tu ak terangkan kat korang dulu ea..tangga kat umah tu sebenarnya kalau nak mudah..le di buat di kilang..dan di pasang kat SITE..namanya PRECAST staircase (tak taula betul or tak ak eja tangga tu..hehe..ngan mare =p) so senang sikit keje camtu..tapi nak di jadikan citer..untuk pembinaan rumah dua tingkat ni ak prasan dia wat kat SITE..means dia wat formwork (acuan untuk konkrit supaya le bentuk jadi tangga) then baru tuang konkrit dalam tu..tapi keje ni leceh sikit..yang mana perlukan tenaga buruh sepenuhnya..huh!kesian ak tengok workers kat sana..punyala susah nak wat tangga tu tau..lepas meke tuang konkrit dalam formwork tu..meke kene ratakan supaya tangga tu nampak cantik..kadang de lebihan konkrit yang terkeluar daripada formwork tu..so meke kenala masukkan semula lebihan tu dalam FORMWORK..ak tengok pon letih..pe ntah lagi wat..wuish..dasat tu pekerja kat site tu..ak salute la meke tu..da banyak PENGALAMAN katakan..walaupun susah..tapi meke dapat siapkan ngan bek..respect..respect.. =) ak ingat lagi..waktu kecik ak suke men kat tangga tu..korang de pengalaman sama tak??ker ak sorang yang pelik..hehe..berbalik citer tadi..men tak TANGGA tu, seronok turun naik, turun naik..tapi tak pernah pon fikir camner tangga tu di wat (pe da..memangla tak piki..da tim tu kecik lagi..tau men jerla..pe da..hehe =p) tu la pengalaman baru ak ri ni..

satu lagi nak cite..waktu rehat kat sana tu..de la sorang pekerja myanmar ni datang..sembang2..then tiba2 dia hulurkan makanan (roll KEK APPOLO tu) mule2 ak, am, farha n ting (member satu tempat keje) segan nak amik..yerla kami pon paham dia orang susah..but dia suh amik gak..dia kata ngan malu2..makanan..dia kete amik n makan..last2 kami pon amik..tak sume pekerja kat site tu tak ok..de jerk yang ok.. =) so dapatla rezeki makan kek free tu..hehe




so END OF STORY~~ if de pe2 lagi..nanti ak kongsi ngan korang ea..bagi sesiapa yang de pengalaman nak di kongsikan berkenaan latihan industri korang..le kongsikan kat sini..ngan MALU2.. =)


0 Komen | edit post
Reaksi: 
Wazir Shafiq
Mesti korunk tertanya-tanyakan...
cmner perasaaannya bila kita bekerja di bidang yang kita ngah study now ni...
macam-macam persoalan timbul..~~,
aku pon turut de pengalaman sendiri..
yang mana sekarang ni aku blaja dalam course civil engineering..
kadang2 wat ak tertanya-tanya..
Pe kerja kita kene wat?Pe bendanya civil work 2?Pe yang kita belaja tu berguna ker ea?
layan~layan~layan~~ sedar-sedar kita da mengelamun hampir setengah jam..
suddenly terpikir "ak de kerja kan lepas ni..Alamk!!"
da terover..tu la sape suh mengelamun banyak-banyak.. ;D

chop!bacak to the topic..klu ak di beri mengarut sampai pagi besokla gamaknya..hehe =)

ok la ak cite serba sedikit pengalaman ak hidup ber 'LI'..
(padahal bru mula sembang cam da lame jerk.. ^^p)

Hari Pertama g 'LI'
waktu ak mula-mula dapat tawaran..sebenarnya tak terpikir nak terima syarikat ni..tapi da tawaran satu lagi tak sampai-sampai so ak pon terimala walaupon terpaksa.. -.-" hehe..ok the fun things is..waktu mule2 ak sampai office..semangat tu..pkai baju formal..ngan tie sumela..lengkap..bw beg laptop ak..n isi la pe2 yg ptut..first2 tu berdebar gakla..yerla bru first time..=) then sampai jerk kat sna ak di sambut ngan senyuman..tenang ckit tgok muke akak-akak 2 senyum (bukan gatai ea ;p) then ak d suruh tunggu kat bilik mesyuarat..ak ingat ak org pertama sampai (bangga gilerla kunun2nya) then tiba2 datang sorg pelajar UITM shah alam..Farha nm dia..waktu ak tanya dia..dia bru sampai ker..dia g tau dia da sampai setengah jam yang lepas..ciap g makan lg..makaih~~~hancur berkecai rasanya tim 2..malu pon de..ne taknya g pejabat 5 minit sebelum mule..padan muke ak!hehe..then nak cover malu cakapla umah dekat..tadi sarapan dlu..nasib bekla farha 2 daripada JB dia tak tau jalan dats y g awal..fuhhh~~lega dengar farha cakap camtu..hehe ;p
then kitorang berbual sambil tunggu yang SV dan pembantunya~~then tunggu..dmi tunggu..akhirnya sampaila MR Ganesh ( SV kitorng) dengan pembantu dia Kak ana (yang sembang ngan ak waktu dalam col..sore dia pelan sgt..biler tgok muke bru tau..haha! gelak jahat ;p)
ok kat sni yang pling ak rs menarik..punyala lama kitorang tunggu..xpectation tinggi giler tu..ingat nak kne briefing macam2..las2 nak tau pe jadi??
kak ana mintak kitorang punya Green Card..nak fotostat katanya..n then Mr ganesh tnya kitorang tggal kat ne..n assign tempat site yang kitorang kne g..laaaa~~~~tu jer ker~~aduh ingat bykla nk cakap..haha..then Mr ganesh suh g tgok2 site..n sempat lg usik ak... "haa..kmu..kmu blk tukar tu baju dlu..coz x sesuai untuk g SITE" then kak ana  sambung "laa..bukan akak da g tau suh pkai bju yg sesuai g SITE ker??"
kakkk~~~sore akak da la slow..sy xle dgar sepenuhnya tau..nak jerk ak merungut kat akak 2..nasib bek akak 2 bek orgnya..x jd nk cakap..hehe ;p afte bis tu ak continuela g site..nk tgok pe yang terjadi kat sana..


HEHEHE..ok cukup utk kali ni..panjang sgt ni..da macam karang essay da..hehe..citer will be continue ea!nanti ak citer kat korang pengalaman ri2 lain lak!lalalalalalalala~~~~ =)

4 Komen | edit post
Reaksi: 
Wazir Shafiq
hari ni bermula la sesuatu yang BARU dalam hidupku..
sebelum ni mungkin aku tak pernah tahu apa itu DUNIA BLOG..
kini aku mulakannya dengan sesuatu yang baru..
sesiapa yang mengenali diri ini..harap korang dapat menerima seadanya..
pe yang tertulis di dalam ini mungkin BENAR dan mungkin SEBALIKNYA.. =)
yang penting..harap korang sentiasa HEPI walaupon pe korang wat.. <3

0 Komen | edit post
Reaksi: